Psihodelične igrarije sa boginjom Lakšmi

Lakšmi je Boginja bogatstva, ljubavi, blagostanja (i materijalnog i duhovnog), bogatstva i otelotvorenja lepote. Lakšmi, prema tome, predstavlja životni cilj koji uključuje svetovni i duhovni prosperitet. U hinduističkoj mitologiji, Boginja Lakšmi je božanska supruga Gospoda Višnua. Lakšmi je prikazana u ženskom obliku sa četiri ruke. Četiri ruke predstavljaju četiri kraja ljudskog života: dharma (pravednost), kama (istinske želje), artha (bogatstvo) i moksha (oslobađanje od rođenja i smrti).

Ove fotografije su moje igrarije, figura od vulkanske lave u čijoj pozadini se smenjuju razne vizuelizacije. Kombinacije su nepresušne, mašta radi sama. 🙂

Možete kliknuti na foto-vrtešku kako bi se otvorio slajder u većoj rezoluciji.

Pošto sam već odradila fotosešn boginje, zaintrigiralo me je da saznam više o njoj, shvativši da osim ove figurine već godinama posedujem još jednu obojenu u zlato. Odatle i ostatak članka.

Lakšmi je Boginja bogatstva i prosperiteta. Njeno ime potiče iz sanskritskog korena lakšja što znači cilj. Dakle, Lakšmi je cilj života kako materijalnog tako i duhovnog. Ona je Majka Univerzuma i žena i pratilja Šri Višnua (Narajane) i njena uloga kao ženskog kreativnog principa je da obezbedi dovoljno izobilja kojim Višnu održava Univerzum. Zbog toga se vrlo često pojavljuje zajedno sa svojim mužem u vidu Lakšmi-Narajane. Lakšmi je poznata kao Šri i ona je Boginja lepote i čistote i uvek se pojavljuje zajedno sa inkarnacijama Višnua na Zemlji: sa Ramom je to Sita, sa Krišnom Radha i Rukmini, sa Parasuramom je Dharani. Ona je ta koja nam obezbeđuje hranu, novac, znanje i dr. koji nam omogućavaju prijatan boravak na Zemlji, kao i duhovne uvide koji nas vode spoznaji samog Narajane. Biđa mantra za Lakšmi je ŠRIM.

Predstavljanje

Lakšmi je predstavljena kao prelepa boginja koja stoji ili sedi na otvorenom lotosu roze boje. Lotos je cvet koji raste iz mulja i cveta na površini vode, te simbolično predstavlja rođenje u materijalnom svetu, njegovo prevazilaženje i konačno ostvarenje u duhovnom. Šri Lakšmi ima četiri ruke u kojima drži sledeće stvari: u dve zadnje ruke drži lotos, prednjom sipa zlatnike, a druga je u položaju mudre kojom daje blagoslov. Lotos je simbol duhovnog i materijalnog cilja kojim težimo, čistote i duhovne moći, zlatnici su bogatstvo i obilje koje ona daruje svojim poklonicima, a blagoslov je mudra kojom nas štiti. Prednje ruke su simbol materijalnog života, dok su dve zadnje ruke simbol duhovnog aspekta života. Obučena u sari crvene boje optočen zlatnom trakom oko vrata joj pada lotosov venac. Njen ten međutim varira od crnog koji je pokazuje kao ženu Višnua, preko belog kada je ona Majka Zemlja i rozog kada se predstavlja kao saosećajna Majka do zlatnog kada je univerzalna Šakti izvor sreće i bogatstva.

Rođenje

Lakšmi je rođena je iz okeana mleka prilikom njegovog bućkanja kako bi se dobio nektar besmrtnosti ili amrita. Prilikom ovog bućkanja nastale su mnoge stvari i bića poput Pariđate, Apsara, rajskog drveta, Varuni… i Lakšmi koja je izronila na lotosu. Odmah po rođenju je izabrala da bude Višnuova žena. Višnu ju je smestio na svoje grudi gde je ustoličeno njeno prebivalište.
Prema Višnu Purani Lakšmi je ćerka Brigua i Khjati. Medjutim, usled kletve Durvase prešla je sa Svarga loke u Kširsagar (okean mleka), odakle je potom izronila i udala se za Višnua.

Boginja lotosa      

Tesno je povezana sa lotosom po kom je dobila mnogobrojna imena. Neka od njih su sledeća: Padma (lotos), Kamala (lotos), Padmavati (ona koja drži lotos), Padmaprija (ona koja voli lotos), Padmamukhi (čije je lice poput lotosa), Padmasundari (koja je lepa kao lotos). Njena ostala imena su: Bhargavi (ćerka Brigua), Šridevi (Boginja bogatstva), Ćanćala (ona koja je nestalna, ne boravi dugo na jednom mestu), Đalaja (rođena iz vode).

Slike lepe Lakšmi i Višnua i Lakšmi u paru (koje su meni so romantic) su preuzete sa MAHALAKSHMI GLOBAL.